Fan Club 主頁   古仔部落格主頁   Louis' Fans Sharing   古夫人信箱   Forum 聊天區   DV特製短片   DV新聞區   DV相片分享區   公告   
 Louis Koo's English Blog   Louis Koo's sina blog   
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 2:34 am

發表新文章 回覆主題  [ 13 篇文章 ] 
 專訪:古天樂回憶 定格 5/4 
發表人 內容
頭像

引用回覆
文章 專訪:古天樂回憶 定格 5/4
東方日報
古 天 樂 在 娛 樂 圈 打 滾 多 年 , 日 復 日 的 開 工 , 令 他 身 心 疲 累 , 除 了 賺 得 幾 十 桶 金 之 外 , 身 體 捱 至 五 勞 七 傷 , 不 過 敬 業 樂 業 的 古 仔 , 將 工 作 視 為 興 趣 , 每 天 隨 身 攜 帶 相 機 開 工 , 拍 下 所 見 所 聞 , 將 回 憶 定 格 , 當 古 仔 遇 上 拍 攝 目 標 , 更 可 以 齋 企 街 幾 粒 鐘 , 只 求 拍 下 一 幅 心 水 之 作 。

當 身 體 不 間 斷 地 運 作 , 人 的 一 舉 一 動 便 相 應 變 得 機 械 化 , 古 仔 在 影 圈 甚 吃 得 開 , 每 天 不 是 拍 戲 、 拍 廣 告 , 便 是 出 埠 登 台 、 出 騷 , 古 仔 說 : 「 人 生 並 唔 係 咁 樣 , 我 唔 想 咁嘅 生 活 繼 續 落 去 , 於 是 不 斷 思 前 想 後 , 想 發 掘 做 一啲 事 既 可 紓 緩 身 心 , 又 可 以 畀 自 己 老 來 留 低 一啲 回 憶 。 」

想 了 又 想 , 終 於 古 仔 決 定 , 經 常 成 為 拍 攝 對 象 的 他 , 搖 身 一 變 採 取 主 導 擔 任 攝 影 師 , 更 花 數 萬 元 購 入 一 套 專 業 器 材 自 學 , 他 說 : 「 以 前 用 傻 瓜 機 影 , 同 依 家 數 碼 年 代 梗 係 好 大 分 別 啦 , 初 頭 真 係 摸 索 唔 到 , 咩 都 影 一 餐 , 但 影 出嚟 硬 係 唔 知 想 點 咁 。 」

學嘢 不 恥 下 問
及 後 古 仔 每 當 開 工 , 遇 上 攝 影 師 或 攝 影 記 者 , 都 不 恥 下 問 , 又 與 攝 影 發 燒 友 杜 琪峯 研 究 , 令 他 領 悟 了 不 少 書 本 上 也 沒 有 記 載 的 知 識 , 他 說 : 「 佢哋 經 驗 夠 , 問 佢 一 定 冇 死 , 例 如 角 度 運 用 , 點 樣攞 一 個 角 度 為 之啱 呢 ? 光 圈 點 調 校 ? 快 門 又 點 配 合 ? … … 真 係 好 多嘢 要 學 。 」

天 生 會 笑 的 狗
透 過 拍 攝 人 物 或 景 象 , 讓 古 仔 獲 得 釋 懷 : 「 平 時 開 工 一 日 十 幾 廿 個 鐘 , 唔 搵 啲嘢 調 劑吓 點 得 ? 真 係 人 都 癲 ! 好 在 畀 我 諗 到 學 影 相 , 可 從 中 鍛 煉 耐 性 , 淨 化 一 下 自 己 , 影 完啲 相 又 可 以 放 上 Blog 同 影 迷 分 享 , 大 家 可 以 互 動 , 一 舉 幾 得 。 」

古 仔 與 雙 親 、 愛 犬 阿 Lo 同 住 , 阿 Lo 當 然 成 為 他 鏡 頭 下 的 最 佳 模 特 兒 , 在 數 千 張 作 品 當 中 , 古 仔 認 為 最 滿 意 、 最 美 的 就 是 阿 Lo , 他 除 了 推 出 阿 Lo 嘜 頭 的 產 品 , 更 為 牠 拍 下 多 輯 寫 真 集 : 「 阿 Lo 做 model 影 出 效 果 , 係 完 全 令 人 喜 出 望 外嘅 , 因 為 佢 係 一 隻 識 笑嘅 狗 , 天 生 係 咁 , 唔 係 我 訓 練 出嚟嘅。 」

圖檔
古 天 樂 由 零 開 始 學 攝 影 , 如 今 已 是 水 平 不 俗 的 攝 影 者 。

週四 1月 01, 2009 9:45 pm
個人資料
頭像

引用回覆
DV工作也要注意身体呢~
DV影的那么好~喜欢看~

週四 1月 01, 2009 11:28 pm
個人資料

引用回覆
把工作當成興趣,這點很重要!!

但是把興趣當做工作就完了!!

DV 說的好!

如果妳想讓自己有機會,那就勇敢的去做。

週四 1月 01, 2009 11:59 pm
個人資料
頭像

引用回覆
"身 體 捱 至 五 勞 七 傷"...阿仔你真係要聽阿媽話要乖乖地定時休息同食多D嘢呀知嘛,
唔係就下次見你打你個八月十五架喇hehe (記住飲晒同食晒古Aunt煲既住家湯同住家飯餸呀!)

圖檔

週五 1月 02, 2009 12:04 am
個人資料

引用回覆

週五 1月 02, 2009 12:27 am
個人資料
頭像

引用回覆
多谢MAY MAY的分享 :wink:

週五 1月 02, 2009 12:28 am
個人資料
頭像

引用回覆
把工作當成興趣,這點很重要!!

但是把興趣當做工作就完了!!

DV 說的好!

他就好工作是他的興趣 :wink:

週五 1月 02, 2009 6:27 am
個人資料
頭像

引用回覆
"身 體 捱 至 五 勞 七 傷"...阿仔你真係要聽阿媽話要乖乖地定時休息同食多D嘢呀知嘛,
唔係就下次見你打你個八月十五架喇hehe (記住飲晒同食晒古Aunt煲既住家湯同住家飯餸呀!)

點解要打八月十五
第度唔得咩
:lol:

週五 1月 02, 2009 6:29 am
個人資料
頭像

引用回覆
8)
DV工作也要注意身体呢~
DV影的那么好~喜欢看~

me too :wink:

週五 1月 02, 2009 6:29 am
個人資料
頭像

引用回覆
依家嘅DV無論去到邊都罗住“架撑”拍···拍···拍···

好専業···

週五 1月 02, 2009 8:30 pm
個人資料
頭像

引用回覆
摄影真是好复杂,
我的相机被盗了,
为了挑个新的好晕。 :roll:

週五 1月 02, 2009 9:43 pm
個人資料
頭像

引用回覆
谢谢分享 :D
摄影真是好复杂,
我的相机被盗了,
为了挑个新的好晕。 :roll:

咁買部影遠D的拍DV啦

週六 1月 03, 2009 12:39 am
個人資料
頭像

引用回覆

哈哈~ 天生会笑的狗果然是阿LO呀~ 因为他有天生都在笑的双眼皮~  :lol:

週六 1月 03, 2009 1:18 am
個人資料
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 13 篇文章 ] 

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :  
© 2006-2024 kootinlok.com 版權所有 不得轉載